Tudós Társaság?

Korunkban járvánnyá kezd válni a tüntetési láz. Most éppen azért tüntetnek a kormány ellen egyes egyetemi és akadémiai körök, mert több pénzt követelnek az alapkutatásra. Azt állítják, hogy a kormány beleszól abba, hogy mit kutassanak, vagyis korlátozza a kutatási szabadságot. Ez persze nem igaz, mindenki azt kutat, amit akar, csak éppen pénzt nem adnak akármire.

 

Természetesen szükség van alapkutatásra, de ez most már divattá vált, és még nálunk sokkal gazdagabb országok sem engedhetnek meg maguknak ekkora mértékű „hobbi” kutatást. Nagyon helyeseljük, hogy a kormány ezentúl jelentős támogatást csak akkor ad, ha legalább körvonalazódik a gyakorlati haszon. Korunk liberális szemléletű embere azonban mindent magának követel, a közösség érdekében tett minden korlátozást saját szabadsága megsértéseként fogja fel. Az alapkutatás túlméretezését a megszerezhető címeken, konferenciákra és külföldi partnerekhez utazgatáson kívül az is generálja, hogy a mester fokozat megszerzéséhez legalább három nemzetközi dolgozatban kell társszerzőnek lenni. Emiatt a témavezető nehéz helyzetben van, mert nem adhat olyan témát, amely fontos ugyan, de három éven belül nem garantálható eredmény. Ezért „lerágott csontot” ad, amelyen tovább folyik a „rágcsálás.” Igaza van a kormányzatnak, ennek véget kell vetni.

Emlékezzünk: Glatz Ferenc, korábbi akadémiai elnök, könyvet adott ki, melyben gúnyolódva arról értekezett, hogy a magyarok azért „görbe lábúak” mert sokat ültek a lovon, és az eke szarvát fogva hajnaltól késő estig gyalogoltak”.

 

Kosáry Domokos az Akadémia egykori elnöke számtalan esetben szállt szembe még a tudományosan megalapozott kutatási eredményekkel is – a pártnak akart megfelelni.  A közelmúltban pedig az Orosz Igazságügyi Minisztérium hivatalos átiratában értesítette az Akadémiát, hogy „a Barguzinban megtalált csont-leletek, Petőfi Sándor földi maradványai és Moszkvában megtekinthetők, vizsgálhatók”.  A Tudós Társaság nem válaszolt a megkeresésre!

A képeken: Lovász László, az  MTA elnöke – Kosáry Domokos, ill. Glatz Ferenc korábbi elnökök, és a hamis állításokat tartalmazó Magyarok Krónikája

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.